Fertilizatori organici pentru culturile de zmeur și mur
La noi în țară, zmeurul și murul cresc atât în stare spontană, în zonele de munte, cât și cultivate.
Pentru înființarea plantațiilor de mur și zmeur este necesar să se realizeze fertilizarea solului încorporând în sol mraniță (compost din gunoi de grajd).
După nivelare și împărțirea terenului în parcele se sapă gropile cu dimensiunile de 40×30. Se recomandă să se suplimenteze fertilizarea cu 5-6 kg de mraniță la fiecare plantă. Se amestecă mranița cu pământul scos din groapă, apoi se îngroapă drajonii de zmeur sau mur, se presează ușor cu mâna, se udă și se mușuroiesc.
Pentru fertilizarea anuală a plantației de zmeur și mur cei mai indicati fertilizatori sunt cei organici, de aceea pot fi folosiți peleții din gunoi de pui. Peleții din gunoi de pui pot fi încorporați în sol odată cu arătura de toamnă sau pot fi împrăștiați pe sol în jurul plantelor.
O metodă des întâlnită pentru menținerea solului lipsit de buruieni și pentru a-l fertiliza este mulcirea. Așadar, pentru culturile de mur și zmeur este indicată aplicarea unui strat de 10-15 cm de mulci. Mulciul poate fi colorat în cazul în care vă doriți să înfrumusețați aspectul plantației sau poate fi simplu – scoarță de conifere în cazul în care nu doriți aduceți schimbări plantației. Fiind un produs natural, mulciul reușește să fertilizeze solul și totodată să reducă eroziunea.
Mranița, peleții din gunoi de pui, mulciul și scoarța pot fi găsite pe magazinul online Spații-Verzi. Aceste produse sunt 100% naturale și vin cu instrucțiuni de administrare clare.