Plantele de apartament sunt acele plante ce infrumuseteaza spatiile in care locuim sau in care ne desfasuram activitatea. Plantele de apartament imbunatatesc si completeaza aspectul interioarelor pe care le decoreaza, si ne asigura totodata necesarul de oxigen, datorita proceselor care au loc la nivelul lor.
Exista o varietate foarte mare de plante pe care noi le numim de interior, plante care in zone cu climat mai cald traiesc de fapt si afara. Sunt plante de dimensiuni mici si de dimensiuni mari, unele decorative prin frunze iar altele prin flori sau fructe, intalnim plante cataratoare si plante curgatoare, plante iubitoare de lumina sau destinate incaperilor mai intunecoase, plante care necesita mai multa umezeala si plante ce au nevoie de udare minima sau moderata, precum si plante tropicale sau exotice. Si lista ar putea continua.
In functie de tipul plantelor de apartament, aceste isi gasesc diverse destinatii. Plantele de apartament necesita ingrijire atenta, fiind necesar sa tinem cont de cerintele fiecareia in ceea ce priveste udarea, lumina necesara fiecareia, fertilizarea acestora si eventualele tratamente impotriva daunatorilor, daca acestia apar.
In spatii largi este necesar sa amplasam plante de dimensiuni mari, pentru a completa cat mai bine spatiul respeectiv, intrucat cele de dimensiuni mici si medii ar trece neobservate. In spatii de birouri se vor amplasa plante inalte dar cu volum mai redus al coronamentului, pentru a nu-i impiedica si deranja pe cei ce trec pe langa ele. Pe birouri sau mese putem amplasa plante de mici dimensiuni, care vor infrumuseta locul si vor crea o impresie placuta celor ce le vor privi.
In zone terasate se pot aseza plante cataratare sau plante curgatoare, ce pot crea adevarati pereti verzi sau perdele de plante, imbracand treptele si peretii pe care sunt dirijate.
La piscine si centre wellness vom aseza intotdeauna plante iubitoare de umiditate, respectiv plante tropicale si exotice, daca spatiile respective sunt si luminoase. Daca acestea nu au lumina multa, se poate recurge si la iedera, careia nu-i este necesara o luminozitate sporita. Daca avem locuri cu umiditate scazuta si foarte insorite, vom recurge la cactusi, care nu necesita udare prea multa, iar in timpul iernii nu trebuie udati deloc.
Fertilizarea plantelor de apartament se va efectua mai intens pe timpul verii, adica o data sau de doua ori in fiecare luna si mai putin intens pe timpul sezonului rece.
Plantelor li se va administra ingrasamant specific fiecareia: exista ingrasamant pentru plante cu frunze, pentru plante decorative prin flori, pentru cactusi si plante exotice, pentru orhidee, citrice, iar instructiunile de administrare trebuie urmate cu strictete. Gasim ingrasaminte sub forma lichida- ce se adauga in apa de udare, ingrasaminte sub forma de pulbere- ce se dizolva in apa, inainte de administrare, ingrasaminte granulate- ce se aseaza in ghiveci, la baza plantelor, ingrasaminte foliare- ce se administreaza pe frunze, avand grija sa nu fie atinse inflorescentele, dar si sub forma de conuri si betigase- ce se infig in pamant, iar numarul lor trebuie corelat cu dimensiunea ghiveciului. Depasirea dozelor de ingrasamant poate duce chiar si la deteriorarea sau pierderea plantelor, de aceea este bine sa fim intotdeauna atenti.
La fel procedam si cu tipul de pamant specific fiecarei plante, intrucat intalnim plante care necesita un sol mai acid, altele un sol nisipos, dar si plante care se planteaza in sol obisnuit, universal.
Dupa cumpararea plantelor de interior, daca acestea sunt plantate in recipiente mici, este necesar sa le schimbam ghivecele, avand insa grija ca prin transplantare sa nu le deranjam radacinile.
Atunci cand este necesar, frunzele plantelor trebuie curatate de praf, pentru o mai buna respiratie a acestora si pentru imbunatatirea aspectului si starii lor de sanatate.
Related Posts
Peleții din gunoi de pui pentru arbori fructiferi
Administrarea substanțelor nutritive în...
Read More