Afinul este un arbust care iubește clima răcoroasă și umedă, motiv pentru care pentru înființarea plantațiilor se aleg zone premontane și montane, cu soluri bine drenate, acide unde apa nu stagnează în sol mai multe zile.
Plantarea se face toamna, în octombrie-noiembrie sau primăvara, în martie-aprilie. Solul trebuie bine afânat și fertilizat cu îngrășăminte organice. Îngrășământul organic potrivit pentru înființarea culturilor de afin sunt peleții din gunoi de pui deoarece nu modifică aciditatea solului. Peleții din gunoi de pui pot fi încorporați în sol în momentul afânării sau împrăștiați pe sol în jurul tulpinii plantelor.
La plantare, se fac gropi cu dimensiunile de 40x40x40 cm, se adaugă în fiecare groapă câte 1-2 găleți de turbă acidă, se introduc plantele, se acoperă cu pământ și se udă din abundență urmând să fie mușuroite cu pământul scos la săparea gropilor. Turba acidă este absolut necesară la plantarea afinului deoarece plantele sunt vulnerabile și pot fi distruse dacă pH-ul solului nu este potrivit.
Toamna, după căderea frunzelor se administrează mraniță (compost din gunoi de grajd) pe toată suprafața sau numai printre rânduri și se încorporează în sol cu arătura de toamnă. Mranița va asigura nutriția și fertilizarea afinului în pauza vegetativă stimulând și o producție mai rapidă.
În unele plantații, pentru a menține solul fără buruieni se practică mulcirea. Se aplică pe sol mulci, pe cărări sau chiar și între plante care va stopa creșterea buruienilor și va menține fructele curate.
Peleții din gunoi de pui, turba acidă, mranița și mulciul le găsiți pe magazinul online Spații Verzi. Produsele sunt 100% organice și se regăsesc ambalate la sac.