Gunoiul de grajd este cel mai prețios fertilizator organic, având în conținut întregul complex de nutrienţi necesar plantelor cultivate. În plus, mranița este considerată un îngrăşământ universal, corespunzător pentru toate plantele de cultură şi pentru toate tipurile de sol.
Mranița din gunoi de animele se foloseşte cu precădere pe solurile sărace în humus, pe cele nestructurate sau cu structură degradată, pe cele grele (argiloase) pe care le afânează, pe cele uşoare (nisipoase) la care le îmbunătăţeşte caracteristicile de reţinere a apei.
Mranița este un îngrășământ universal organic produs din compostul din gunoi de grajd cu adaos de turbă care:
- menține fertilitatea solului. Materia organică înmagazinează macro și microelemente care sunt eliberate treptat în sol sub influența microorganismelor și a factorilor de mediu. Pe langă aportul de nutrienți prin aplicarea de îngrășăminte organice se îmbunătățește structura solului, aerarea, capacitatea de reținere și infiltrare a apei în sol.
- reduce eroziunea solului. Prin prezența unei cantități mai mari de materie organică în sol, în special la solurile nisipoase se reduce eroziunea cauzată de vânt;
- permite reducerea dozelor de azot mineral: cu 20 – 50%, fără ca sporul de producție să scadă dacă se administrează împreună cu îngrășăminte minerale, în special cu cele fosfatice
- mediu sigur. Îngrășămintele organice sunt ușor bio-degradabile și nu provoacă o poluare a mediului.
- alimente non-toxice. Utilizarea fertilizatorului din mraniță crează premisele că produsele alimentare obținute vor avea un conținut redus de substanțe chimice nocive.
Pentru un randament bun, se recomandă încorporarea fertilizatorului din gunoi de grajd în pământ toamna. Însă, se poate aplica și o cantitate de mraniță primăvara (înainte de perioada lunii iunie) și una toamna (înainte de luna octombrie).
Pentru grădinile mici există și soluția de a aplica mraniță în cuiburile de plantare sau pe straturi/rânduri.