Î: As dori niste sfaturi pentru ingrijirea gazonului ( gazon insamantat in aprilie 2009). Ce se poate folosi pentru indepartarea muschiului aparut in gazon? In ce consta aerisirea si la cat timp trebuie facuta? Ce operatiuni se executa primavara,unui gazon? Multumesc
R: Lucrarile de intretinere gazon constau in tunsul regulat , aplicarea de ingrasaminte chimice, ierbicidarea selectiva si aerisirea sau scarificarea gazonului.
Tunsul gazonului este bine sa se faca la interval de maxim 10 zile, primavara si inceputul verii la 7 zile acest lucru depinzand si de cantitatea de apa pe care o primeste gazonul .Daca este un gazon care se uda des atunci este bine sa se tunda la 7 zile. Inaltimea de tuns trebuie reglata in functie de caldura, respectiv de sezon astfel vara inaltimea este cu aprox. 1,5 cm mai mare decit primavara cand tunderea se face la cca. 5 cm .
Aplicarea ingrasamintelor chimice pentru gazon sa face de 3ori /sezon de vegetatie, preferabil cand ploua sau este necesara o udare cu cantitate mai mare de apa.
Ierbicidarea selectiva se face de 2 ori /sezon de vegetatie sau cand este nevoie.
Aerisirea se face primavara inainte de pornirea la crestere a gazonului si consta in trecerea prin gazon a unui utilaj prevazut cu lame care face o taiere in benzi a terenului si care scoate firele uscate de iarba si muschiul din gazon. Aceasta operatiune se poate face si cu o grebla cu colti metalici mai lungi si ascutiti .
Muschiul din gazon se poate distrige si cu substante chimice care se gasesc in magazine specializate .
Lucrarile de primavara in gazon sunt:
– tuns scurt
– aerisire si greblare
– aplicare ingrasamant
– completare goluri
– eventual o ierbicidare selectiva daca sunt peste 15 grade afara si nu sunt sanse de ploaie