Fertilizarea agrișului și a coacăzului
În țara noastră, coacăzul și agrișul cresc spontan în zonele de munte, dar se întâlnesc și în plantații mari și mici în zonele submontane. La câmpie, în gospodării se poate planta, atât timp cât solul se fertilizează riguros. Agrișul și coacăzul se vor planta pe soluri reavene, în locuri semiumbrite, de pildă printre pomii fructiferi din livezi sau grădini, pe marginea aleilor din grădini, pe lângă garduri sau pe marginea parcelelor.
Plantarea agrișului și a coacăzului se face toamna. Terenul se fertilizează numai cu îngrășăminte organice, așadar la înființarea plantației de agriș sau coacăz se va folosi mraniță (compost din gunoi de grajd). Se ară solul la 40-50 cm adâncime, se nivelează și se marchează rândurile. Gropile vor avea dimensiuni de 30x30x30 cm și se recomandă ca în fiecare groapă să se administreze câte 5 kg de mraniță.
Începând cu cel de al doilea an, fertilizarea culturilor de coacăz și agriș se poate realiza cu peleți din gunoi de pui. Peleții din gunoi de pui se încorporează în stratul superficial sau se împrăștie pe sol în jurul tulpinii plantei asigurând atât fertilizarea cât și stimularea producției.
În unele plantații se practică mulcirea pentru a menține solul fără buruieni și pentru a reduce eroziunea acestuia. În acest scop, se aplică pe rândurile dintre tufe un strat de 10-15 cm de mulci colorat sau scoarță de conifere. Atât mulciul cât și scoarța de conifere au aceleași proprietăți , singura diferență fiind faptul că mulciul este colorat și poate reda un strop de culoare culturilor de agriș și coacăz.