La sfarsitul iernii, toti tihnim dupa o raza de soare, dupa o pata de culoare oferita de natura. Dupa nenumarate zile sumbre si nopti lungi de iarna sufletul omului asteapta cu nerabdare venirea primaverii care este vestita de niste vietati mici si firave care isi fac drum prin zapada, ei fiind ghioceii (Galanthus nivalis), urmati de crocusi (Crocus reticulatus) si de ghioceii bogati (Leucojum vernum).
Florile care ne incanta privirile la sfarsitul iernii si primavara timpuriu, in cele mai multe cazuri sunt planta cu bulbi mici, cu tuberobulbi sau rizomi, care se simt bine la umbra arborilor si arbustilor. Ele inflorind inaite de infrunzirea ecestora nu se simt prea deranjate, dispunand de lumina destula. Multe flori de primavara care cresc salbatic in natura sunt ocrotite de lege, dar le regasim si in gradinile din jurul caselor noastre. La plantarea lor trebuie sa fin atenti sa ii punem in grupuri pentru a mari efectul lor decorativ.
Ceapa ciorii sau zambilele motate (Muscari racemosum) sunt deosebit de frumoase cu florile mov, adunate in inflorescente ca nenumarati clopotei, iar prin gazon apar primulele (Primula obconica), viorelele (Viola odorata) si banuteii (Bellis perennis), iar printre pietre, la umbra, floricelele de perivinca (Vinca major).
Cu incalzirea vremii, prin aprilie gradinile se impodopesc cu florile de narcise (Narcissus poeticus) cu petalele de culoare galbena vioaie sau albe, inocente. Si apar mult adoratele lalele (Tulipa gesneriana) in simfonia lor de culori, nuante si forme. Trecand prin gardina simturile ne sunt fermecate de parfumul placut raspandit de zambile (Hyacinthus orientalis) care sunt aproape atat de variata ca si lalelele. In gradinile mai pretentioase putem da de anemone (Anemona blanda) si de deditei (Pulsatilla vulgaris).
Daca avem in gradina astfel de plante trebuie sa fim atenti sa nu-i transplantam in primele doua luni dupa inflorire, sa nu-i lasam sa ramana fara apa si sa avem grija ca buruienile sa nu le sufoce pentru ca ele sa aiba posibilitatea sa-si refaca bulbul din sol, sa depoziteze substantele hranitoare pentru a ne incanta si in primavara urmaroare.
Daca dorim sa avem in gradina flori, bulboase de primavara, cel mai indicat este sa plantam bulbii toamna in sol la o adancime de 5-10 cm in functie de specie, cel tarziu cu 2 saptamani inainte de venirea inghetului. Bulbii se pot planta si primavara devreme cand temperaturile fac posibila aceasta lucrare, insa indicat este plantarea de primavara.