Administrarea substanțelor nutritive în culturile de arbori fructiferi constituie o provocare serioasă, iar pretențiile în ceea ce privește calitatea și cantitatea sunt mari. Astfel, este nevoie ca asigurarea substanțelor nutritive să fie continuă, iar acest lucru este posibil datorită fertilizatorilor organici.
Factorii care influențează cantitatea și calitatea arborilor fructiferi sunt lipsa cantitățiilor necesare de substanțe nutritive, problemele determinate de folosirea fertilizatorilor chimici și cel mai important, rigiditatea cu care solul se confruntă în perioadele secetoase.
Datorită descompunerii treptate în timp, peleții din gunoi de pui avantajează prin substanțele nutritive care pot fi valorificate de către arborii fructiferi în proporții de peste 80%, prin menținerea umidității, iar pierderile prin levigare sunt mult mai mici decât la îngrășămintele chimice.
Cel mai bun randament se obține atunci când fertilizatorul organic sub formă de peleți din gunoi de pui se administrează în următoarele moduri:
- utilizați între 100-300g/m2 fertilizator din peleți din gunoi de pui în raport cu vigurozitatea plantelor și tipul solului. Solurile nisipoase au nevoie de cantitățile mai mari, iar cele mai fertile de cantitățile mai mici. De asemenea, acest raport trebuie menținut și între doze și plantele mici sau sensibile și cele viguroase.
- aplicați între 30-50g peleți din gunoi de pui la groapa de plantare
- încorporați peleții în sol toamna, la pregătirea terenului sau la începutul primăverii ca îngrășământ de bază în cazul începerii unei culturi noi.
Pentru a asigura o fertilizare eficientă, aplicați o cantitate suplimentară din îngrășământul organic din peleți din gunoi de pui la 3-4 săptămâni, iar după aplicare udați din abundență!