Primavara aduce in gradini nenumarate mici opere de arta reprezentate de miile de flori care ies la iveala, de multe ori luptand voiniceste cu zapada, din pamantul care parea inghetat si lipsit de viata. Primii vestitori ai primaverii sunt ghioceii, crocusul si primulele marunte. Apoi cum se incalzeste incet vremea apar si celelalte flori: lalele, narcise, zambile, lacramioare, dar nu numai ele prind viata.
Mugurii arborilor si arbustilor incep sa se umfle, prima care isi desface petalele florilor sale marunte, galbene si foarte numeroase fiind ploaia de aur (Forsythia suspensa), care infrunzeste dupa ofilirea florilor. Apar niste flori rosii purpurii foarte spectaculoase intre ramurile nude ale gutuiului japonez (Chaenomeles speciosa), iar prunul trilob pare o adevarata minune cu ramurile sale incarcate pana la maxim, cu flori batute de culoare roz ca niste mici trandafiri. Ramurile verzi ale teisorului (Kerria japonica) dau nastere la flori galbene batute oferind o noua pata de culoare in comparatie cu inflorescentele mari ale liliacului (Syringa vulgaris). Sa nu uitam nici de mireasma imbietoare raspandita in mai, de florile albe ale iasomiei (Philadelphu coronarius) si de florile nobile de iris (Iris germanica).
Regina gradinilor este considerata totusi un arbust mai impozant, magnolia (Magnolia x soulangiana) care infloreste in luna aprilie, cu mult inaintea celorlalti arbori, impodobindu-se cu flori mari, carnoase, de culoare mov asemanatoare lalelelor. Mai tarziu infloresc si ceilalti arbori ornamentali: marul florifer (Malus floribunda), arborele de lalea (Liriodendron tulipifera ), pruni decorativi (Prunus serrulata), salcamul (Robinia pseudacacia) si arborii fructiferi.
Si in jardinierele de pe balcoane si vasele ornamentale pot fi plantate flori: panselute (Viola x wittrockiana), banutei (Bellis perenis), nu-ma-uita (Myosotis alpestris), primule (Primula obconica) care suporta temperaturile scazute din timpul noptilor. Dar pot fi plantate si bulboase fortate in sere, solarii: ghiocei (Galanthus nivalis), branduse (Colchicum autumnale) lalele (Tulipa gesneriana), zambile (Hyacinthus orientalis), narcise (Narcissus pseudonarcissus), muscari (Muscari armeniacum). Aceste flori de primavara fortate pot constitui si decorul casei, apartamentelor insa lungimea perioadei lor decorative scade daca sunt tinute la temperatura camerei. In casa pot fi cultivate cu succes plantele de apartament care infloresc primavara cum ar fi: crinul de iarna (Amaryllis vitata), ciclamenul (Cyclamen persicum), clivia (Clivia miniata), violeta africana (Saintpaulia ionatha), camelia (Camellia japonica).